gumipark.hu logó

Hol kötelező a téligumi Európában?

2014. november. 25.
Forrás: Kiss Gyula

Ha síelni megy vagy ha szabadságra, akkor ezt mindenképp érdemes elolvasnia. Lássuk, hogy kis hazánkban és Európa országaiban milyen előírások vonatkoznak a téligumi és a hólánc használatára.

 

Magyarország:

Nincs változás. Törvényhozásunk mamelukjainak ingerküszöbét továbbra sem éri el a havas utakon történő számos nyárigumis baleset, így egy gyenge parlamenti kezdeményezés ellenére, a téligumi használata nem kötelező. A közútkezelő által, az egyes útszakaszokon kihelyezhet “Hólánc használata kötelező” táblát azonban vegyük komolyan és legalább a hajtott tengelyen lévő gumiabroncsokon legyen hólánc! Hazánkban a szöges abroncsok használata közúton tilos!

Ausztria:

Általános kötelezettség téli gumira nincsen az országban. Ám hófedte, jeges utakon előírás a hólánc és a téli gumi használata. Amennyiben a kék közúti táblákat kirakják, kötelező a hólánc használata, még az átutazóknak is. Van, hogy nem engedik be az autókat az országba hólánc, téli gumi nélkül. A négyévszakos abroncsokat téli guminak veszik, feltéve, ha az M+S (Mud, sár + Snow, hó) rövidítés szerepel rajta. Ez a szabály november 1-jétől április 15-ig érvényes. A 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművekre azonban 2008-tól kötelező a téli gumi. A szabály értelmében november 1. és április 15. között legalább egy hajtott tengelyen kötelező az évszaknak megfelelő abroncs használata. A határozat arra is kitér még, hogy radiál gumik esetében 5 milliméter, a diagonálnál 6 milliméter (3,5 tonna fölött) a kötelező minimum profilmélység. Ez alatt a hatóságok úgy tekintik, mintha nem lenne téli gumi a teherautón. A sofőrnek rendelkeznie kell használható hólánccal is.

 

Bővebben:

Az osztrák határrendészeti szervek tájékoztatása szerint Ausztriában minden 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművön, illetve a személyszállító járművön (kivéve a menetrend szerint közlekedő M2 és M3 kategóriába tartozó járművek), a november 1. és április 15. közötti időszakban legalább két meghajtott kerék számára kötelező hóláncot tartani. A figyelmeztető táblával jelzett útszakaszokon a hólánc felhelyezése kötelező. A táblával nem jelzett utakon a hólánc használata csak akkor kötelező, ha ezt az időjárási viszonyok szükségessé teszik. A hóláncot egy tengelyen lévő legalább két meghajtott kerékre kell felhelyezni. Az előírás alól kivételt képeznek azok a járművek, amelyekre a jármű felépítéséből adódóan hóláncot felszerelni nem lehet. A hólánccal kapcsolatos előírások betartását a határrendészeti szervek az országba történő belépéskor ellenőrzik. A használati előírások megsértőivel szemben bírságot szabhatnak ki, melynek mértéke tartományonként eltérhet. (Utolsó információnk szerint a bírság 35-5000 Euro között lehet!)

 

M2 kategória: személyszállító gépjármű több mint nyolc ülőhellyel és legfeljebb 5 tonna műszakilag megengedett össztömeggel.

M3 kategória: személyszállító gépjármű a gépjárművezető ülésén kívül több mint nyolc ülőhellyel és több mint 5 t műszakilag megengedett össztömeggel.

Ezeken a járműveken a téli gumi használata november 1.-től március 15.-ig kötelező!

 

További tájékoztatás szerint Ausztriában a november 1. és április 15. közötti időszakban minden 3.5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó teher- és személyszállító járművön (M2, M3, N2 és N3 kategória) legalább egy meghajtott tengelyen levő kerekeken  kötelező a téli gumik használata. A gumik tekintetében az EU-s üzemeltetési engedély szerint a legalább 5 mm (radial) -6 mm barázdamélységgel rendelkező téli gumi használata az előírás. A rendelkezés nem vonatkozik a felépítésükből vagy használatukból adódóan speciális gumikkal felszerelt járművekre, azokra a járművekre, amelyekre a jármű jellegéből (katonai, biztonsági, szolgálati, tűzoltó gépkocsik) adódóan nem lehet felszerelni ilyen gumikat, valamint a próba- vagy átszállítási rendszámmal rendelkező járművekre. A magyar határőrizeti szervek tájékoztatása szerint a téli gumikra vonatkozó előírásnak megfelelnek az ún. négy évszakos gumik is. A téli gumi használatával kapcsolatos előírások betartását a határrendészeti szervek az országba történő belépéskor ellenőrzik. A használati előírások megsértőivel szemben bírságot szabhatnak ki, melynek mértéke tartományonként eltérhet. 

Németország:

Nincs változás, így kötelező is, meg nem is. Az előírások szerint “a gépjárművek felszereltségének meg kell felelnie az időjárási viszonyoknak“. Ennek szellemében -bár általános kötelezettség nincs-, aki jeges-havas úton nyárigumival közlekedik az 40€, aki emiatt még a forgalmat is akadályozza 80€ büntetésre számíthat! A hólánc használatát táblák szabályozzák. Téliguminak minősülnek az M+S és hópihe jelzéssel ellátott köpenyek, a minimális profilmélység 1,6mm. Tehergépkocsik és autóbuszok esetében elegendő csak a meghajtott tengelyre felszerelni a téligumit. (Lásd:http://ec.europa.eu/transport/road_safety/observatory/doc/traffic_rules_de_en.pdf )

Csehország:

November 1. és március 31. között kötelező, amikor az utakat hó és jég borítja. 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárműnél legalább a hajtott tengelyre (minimum 6mm profilmélységű), 3,5tonna alatt mind a négy kerékre kötelező (minimum 4mm profilmélységű) téligumit szerelni. A kötelezettség  azonban csak azokra a szakaszokra és utakra vonatkozik, ahol a “Zimni vybava” (téli felszerelés) tábla ezt jelzi. A hólánc használatát szintén táblák jelzik. Az abroncsnak M+S, M.S. vagy M&S jelölést, illetve hópehely szimbólumot kell viselnie. A szabályok megszegőinek büntetése 2000 cseh koronától kezdődnek. (Bővebben:http://www.zimni-znacka.cz/)

Franciaország:

Nincs változás, tehát általánosan nem kötelező a téligumik használata. A hólánc ugyanakkor kötelező tartozék, melynek használata csak a táblákkal jelzett szakaszokon kötelező.

Horvátország:

Jeges útviszonyok vagy 5cm-nél nagyobb hó esetén változatlanul kötelező kellék a hólánc két kerékre. Téli útviszonyok között legalább a hajtott tengelyen a téli, vagy négy évszakos gumiabroncsok használata kötelező. Télen, a nyárigumival belépni  szándékozó autósokat a határról visszaküldik.

Luxemburg:

A téligumi nem kötelező, de ajánlott. Érdekesség, hogy a vegyes felszerelés (pl. elől téli, hátul nyári) alkalmazása tilos.

Olaszország:

Az Aosta-völgyben október közepétől április közepéig változatlanul kötelező, egyébként időjárás függő. Általában a sípályákra vezető utakon kötelező a téligumik és a hólánc használata.(Lásd még: http://ec.europa.eu/transport/road_safety/observato/doc/traffic_rules_it_en.pdf)

Svájc:

A hófödte magas hegyek országában  továbbra sem kötelező a téligumi, azonban elvárják az útviszonyoknak megfelelő felszerelés meglétét. Ha valaki nyárigumival indul az Alpesekbe síelni és emiatt balesetet okoz, a magas bírságon, kártérítésen, mentési költségek megfizettetésén túl, akár őrizetbe vételre is számíthat! A hólánc használatát táblák szabályozzák. (Bővebben:http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svajc)

Szerbia:

Szerbia szigorított. Eddig nem írták elő, azonban tavaly május óta  november 1. és április 1. között a gépjárművek minden kerekén kötelező a legalább 4mm profilmélységű téli gumi használata. A rendőrség a szabály betartását szigorúan ellenőrzi. (Lásd:http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/YU/hu/Hirek/kotelezo_teli_gumi_20111114.htm)

Macedónia:

A Macedón Autóklub tájékoztatása szerint 2013. november 15-től a meteorológiai körülményektől függetlenül is kötelező a téli felszerelés megléte a Macedóniában utazó járművekben. Ez jelenthet hóláncot/téli gumit személygépjárművek esetében, továbbá, a hó eltakarítására alkalmas lapátot tehergépjárművek és buszok vonatkozásában. Helyi hatóságok a téli felszerelés meglétét 2014. március 15-ig ellenőrizhetik.

Felvidék / Szlovákia:

Nincs változás, így csak akkor kötelező mind a négy keréken, ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja. A téliguminak legalább 4mm profilmélységűnek kell lennie. A szabályszegők büntetési tétele 60€. A fuvarozók azonban kötelezettek (teherautók és autóbuszok) az időjárási és útviszonyoktól függetlenül november 15 és március 31. között legalább a hajtott tengelyen a téligumi használatára.

Lengyelország:

Régi barátaink nem írják elő kötelező érvénnyel a téligumi használatát. A hólánc használatáról  a hegyvidéki területeken külön közlekedési táblák rendelkezhetnek, amely a 3,5t össztömeget meghaladó teherautókra érvényesek. (Lásd: http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_tagallamok&id=22)

Szlovénia:

Amennyiben az időjárás indokolttá teszi, a téligumi november 15. és március 15. között kötelező, amelyből kettő is elég. 5cm-nél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is, ezt már a határon is ellenőrizhetik.

Finnország, Lettország, Litvánia, Észtország:

December 1. és március 1. között kötelező minden járművön a téligumi. Észtországban szegecses gumik október 1. és május 1. között megengedettek

Svédország, Norvégia:

Csak a belföldieknek kötelező a téligumi és a hólánc, bár szinte mindenki szöges abroncsot használ télen.

Belgium, Dánia, Hollandia, Nagy-Britannia, Oroszország:

Nem kötelező, de ajánlott a téligumi és a hólánc. Érdekes, hogy Oroszország nem írta elő kötelezően a téligumi meglétét. Talán nem számolnak olyan eszementtel, aki nyárigumikkal indul az orosz télbe…de hát ki tudhatja azt?- kérdem én.
Achilles téligumi | Achilles nyárigumi | Aeolus téligumi | Aeolus nyárigumi | Altenzo téligumi | Altenzo nyárigumi | Annaite téligumi | Annaite nyárigumi | APLUS téligumi | APLUS nyárigumi | Apollo téligumi | Apollo nyárigumi | Atlas téligumi | Atlas nyárigumi | Atturo téligumi | Atturo nyárigumi | Austone téligumi | Austone nyárigumi | Avon téligumi | Avon nyárigumi | Barum téligumi | Barum nyárigumi | Bfgoodrich téligumi | Bfgoodrich nyárigumi | Blacklion téligumi | Blacklion nyárigumi | Bridgestone téligumi | Bridgestone nyárigumi | Cachland téligumi | Cachland nyárigumi | Ceat téligumi | Ceat nyárigumi | Chengshan téligumi | Chengshan nyárigumi | ChengShin téligumi | ChengShin nyárigumi | Compasal téligumi | Compasal nyárigumi | Compass téligumi | Compass nyárigumi | Continental téligumi | Continental nyárigumi | Cooper téligumi | Cooper nyárigumi | Dayton téligumi | Dayton nyárigumi | Debica téligumi | Debica nyárigumi | Deli téligumi | Deli nyárigumi | Delinte téligumi | Delinte nyárigumi | Diplomat téligumi | Diplomat nyárigumi | Dunlop téligumi | Dunlop nyárigumi | Duraturn téligumi | Duraturn nyárigumi | EP Tyre téligumi | EP Tyre nyárigumi | Eurogrip téligumi | Eurogrip nyárigumi | Evergreen téligumi | Evergreen nyárigumi | Falken téligumi | Falken nyárigumi | Firemax téligumi | Firemax nyárigumi | Firestone téligumi | Firestone nyárigumi | Fortuna téligumi | Fortuna nyárigumi | Fortune téligumi | Fortune nyárigumi | Fulda téligumi | Fulda nyárigumi | General Tire téligumi | General Tire nyárigumi | Gislaved téligumi | Gislaved nyárigumi | Giti téligumi | Giti nyárigumi | Goodride téligumi | Goodride nyárigumi | Goodyear téligumi | Goodyear nyárigumi | Gremax téligumi | Gremax nyárigumi | GRIPMAX téligumi | GRIPMAX nyárigumi | GT Radial téligumi | GT Radial nyárigumi | Habilead téligumi | Habilead nyárigumi | Haida téligumi | Haida nyárigumi | Hankook téligumi | Hankook nyárigumi | Heidenau téligumi | Heidenau nyárigumi | Hifly téligumi | Hifly nyárigumi | Imperial téligumi | Imperial nyárigumi | Infinity téligumi | Infinity nyárigumi | Interstate téligumi | Interstate nyárigumi | Kenda téligumi | Kenda nyárigumi | King-meiler téligumi | King-meiler nyárigumi | Kingstar téligumi | Kingstar nyárigumi | Kleber téligumi | Kleber nyárigumi | Kormoran téligumi | Kormoran nyárigumi | Kumho téligumi | Kumho nyárigumi | Landsail téligumi | Landsail nyárigumi | Lanvigator téligumi | Lanvigator nyárigumi | Lassa téligumi | Lassa nyárigumi | Laufenn téligumi | Laufenn nyárigumi | Leao téligumi | Leao nyárigumi | Linglong téligumi | Linglong nyárigumi | Longmarch téligumi | Longmarch nyárigumi | Malatesta téligumi | Malatesta nyárigumi | MALHOTRA téligumi | MALHOTRA nyárigumi | Matador téligumi | Matador nyárigumi | Maxtrek téligumi | Maxtrek nyárigumi | Maxxis téligumi | Maxxis nyárigumi | Mazzini téligumi | Mazzini nyárigumi | Metzeler téligumi | Metzeler nyárigumi | Michelin téligumi | Michelin nyárigumi | Minerva téligumi | Minerva nyárigumi | Mirage téligumi | Mirage nyárigumi | Momo téligumi | Momo nyárigumi | Nankang téligumi | Nankang nyárigumi | Nexen téligumi | Nexen nyárigumi | Nitto téligumi | Nitto nyárigumi | Nokian téligumi | Nokian nyárigumi | Nordexx téligumi | Nordexx nyárigumi | Novex téligumi | Novex nyárigumi | Onyx téligumi | Onyx nyárigumi | Orium téligumi | Orium nyárigumi | Ovation téligumi | Ovation nyárigumi | Petlas téligumi | Petlas nyárigumi | Pirelli téligumi | Pirelli nyárigumi | Platin téligumi | Platin nyárigumi | Pneus Ovada téligumi | Pneus Ovada nyárigumi | POINT S téligumi | POINT S nyárigumi | Powertrac téligumi | Powertrac nyárigumi | PREMIORRI téligumi | PREMIORRI nyárigumi | Radar téligumi | Radar nyárigumi | RAPID téligumi | RAPID nyárigumi | Riken téligumi | Riken nyárigumi | Roadhog téligumi | Roadhog nyárigumi | Rotalla téligumi | Rotalla nyárigumi | Royal Black téligumi | Royal Black nyárigumi | Saetta téligumi | Saetta nyárigumi | Sailun téligumi | Sailun nyárigumi | Satoya téligumi | Satoya nyárigumi | Sava téligumi | Sava nyárigumi | Sebring téligumi | Sebring nyárigumi | SEIBERLING téligumi | SEIBERLING nyárigumi | Semperit téligumi | Semperit nyárigumi | Speedways téligumi | Speedways nyárigumi | Sportiva téligumi | Sportiva nyárigumi | Star Performer téligumi | Star Performer nyárigumi | Starfire téligumi | Starfire nyárigumi | STRIAL téligumi | STRIAL nyárigumi | Sumitomo téligumi | Sumitomo nyárigumi | SUN-F téligumi | SUN-F nyárigumi | Sunfull téligumi | Sunfull nyárigumi | Sunitrac téligumi | Sunitrac nyárigumi | Superia téligumi | Superia nyárigumi | Taurus téligumi | Taurus nyárigumi | Tigar téligumi | Tigar nyárigumi | Tomket téligumi | Tomket nyárigumi | Torque téligumi | Torque nyárigumi | Tourador téligumi | Tourador nyárigumi | Toyo téligumi | Toyo nyárigumi | Tracmax téligumi | Tracmax nyárigumi | Triangle téligumi | Triangle nyárigumi | Tristar téligumi | Tristar nyárigumi | Unigrip téligumi | Unigrip nyárigumi | Uniroyal téligumi | Uniroyal nyárigumi | Vee Rubber téligumi | Vee Rubber nyárigumi | Viking téligumi | Viking nyárigumi | Vredestein téligumi | Vredestein nyárigumi | WANDA TYRE téligumi | WANDA TYRE nyárigumi | Wanli téligumi | Wanli nyárigumi | Westlake téligumi | Westlake nyárigumi | Windforce téligumi | Windforce nyárigumi | Windpower téligumi | Windpower nyárigumi | Yokohama téligumi | Yokohama nyárigumi | Zeetex téligumi | Zeetex nyárigumi | Zeta téligumi | Zeta nyárigumi | Ziarelli téligumi | Ziarelli nyárigumi